Categories
Veterinary medicine

Prinesite svoje bolne živali

Živim v državi, kjer imajo že večletno zgodovino zavesti za boljšo skrb živali. To sicer morda vsakogar ne bi prepričalo po branju člankov o večletni tradiciji brutalnih lovov na lisice, so pa nasprotno precej bolj strpni in dobrodelni do hišnih ljubljencev in konjev in bi marsikaj storili za njihovo blagostanje.

Ravno ta teden smo se namreč na kliniki, kjer delam, pridružili projektu DogsTrust-a, ki to poletje nudi kastracijo/sterilizacijo ter mikročipiranje za zgolj 10 funtov (okoli €12.6). Zgolj v informacijo, mikročipiranje v Veliki Britaniji ni v domeni države in zato ni “brezplačno”, kot v Sloveniji vendar tu lastnikom ni potrebno plačati takse v vključene v obveznem cepljenju. Tu obveznega cepljenja, tudi proti steklini, ni in tako tudi ni načina, da bi država pobrala kaj od tega. Seveda imajo posledično veliko manjši odstotek psov čipiranih, kot je to primer v Sloveniji.

Se vračam nazaj na temo subvencioniranje posegov na malih živalih. DogsTrust je precej velika dobrodelna organizacija, ki se je za ta dotični projekt povezala z največjo britansko mrežo trgovin za male živali Pets at Home. Vse kar zahtevajo od stranke je, da prikažejo, da so zares upravičeni do subvencioniranega posega in to velja za ljudi na eni od oblik socialne pomoči in plačajo 10 funtov. Potem pokličejo eno od klinik, ki je vključena v projekt (npr. nas) in se naročijo. Precej enostavno.

Sicer je podobnih dobrodelnih organizacij kar nekaj in nekatere, kot npr. RSPCA in PDSA imajo svoje klinike, kjer nudijo brezplačne ali precej cenejše veterinarske storitve.

Bom zaključil članek z napisom, ki ga je ustanoviteljica PDSA Maria Dickin razobesila nad vhodom v prvo kliniko v londonskem Whitechapel-u, novembra 1917:

Bring your sick animals.
Do not let them suffer.
All animals treated.
All treatment free.

Prinesite svoje bolne živali.
Ne pustite jim trpeti.
Zdravimo vse živali.
Zdravljenje brezplačno.

Zemanta Pixie

2 replies on “Prinesite svoje bolne živali”

Ravno berem tvoj članek;prinesite bolne živali…..ali dogtrust plača ostanek ali klinika dela za nižjo vsoto zaradi reklame, kako se registrirajo…
Javi mi postopek, mogoče bi se pri nas kaj dalo narediti, tudi mačke ne samo pse..

lp

Vanja

DogsTrust plača kliniki vendar tudi klinika malo spusti ceno, klinika se prostovoljno pridruži programu, v temu je hec.
Reklame dejansko ni tu, mamo sicer objavo na internetu samo do te ugodnosti so upravičeni samo oni, ki naj bi si res ne mogli privoščiti posega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.